Ruzmarin na savremenom venčanju

Ahh ta venčanja! Uvek sa sobom donose nove lepote i zanimljivosti. Iako su se kroz vekove običaji na svadbama i venčanjima menjali, modifikovali i prilagođavali datim prilikama, ali i željama mladenaca neke stvari su se zadržale i do današnjih dana. Bela venčanica, ili neke njene nijanse, veo na glavi, bidermajer koji mlada drži u rukama i naravno ruzmarin za kićenje svatova. 

Uz malo mašte, ruzmarin je pun pogodak

Tradicija kićenja svatova duboko se ukorenjena u našem narodu. Gotovo je potpuno nebitno da li se radi o maloj, velikoj, seoskoj ili gradskoj svadbi, modernoj ili tradicionalnoj, svadbi u restoranu ili sali za venčanje, mladenci kao da ne žele da preskoče niti bilo čim drugim zamene ovaj simpatičan način ulepšavanja revera i drugih odevnih predmeta zvanica na svom venčanju. Nekolicina s druge strane ovaj običaj smatra suvišnim i prevaziđenim, međutim uz malo mašte čak i dobri stari “potrošeni” ruzmarin može biti vrlo privlačan na savremenom venčanju.

ruzmarin 1

Sam čin kićenja je vrlo jednostavan. Mlade devojke odabrane od strane mladenaca imaju zadatak da pričvrste detalj sa ruzmarinom na odeći gostiju koji pristižu na venčanje. Zauzvrat ih isti daruju novcem u iznosu po svom izboru. Ovaj običaj nam dolazi još iz stare Grčke, kao biljka posvećena grčkoj boginji ljubavi i lepote Afroditi. Venčićima ruzmarina tada su ukrašavali kipovi bogova, ali i kolevke novorođene dece kao i mladenci na venčanju. 

Kao simbol vernosti

Ukoliko držite do tradicije, a ipak želite moderan način kićenja svojih svatova, to možete postići zahvaljujući kreativnim idejama koje vam mogu ponuditi cvećari širom grada. Zanimljiviji način dekorisanja ruzmarina od klasične zastave može se postići detaljima poput cvetića, perlica, vrpci, trakica i šljokica, što samom događaju može dati sasvim novu sferu i vratiti ruzmarin “u igru”. 

Ova pomalo potcenjena biljka zapravo je simbol vernosti dvoje mladih i kao takva ima zasluženo mestu na venčanju. Ista ima zadatak da štiti mladence i donese im sreću u bračnom životu. A ono što svakako ne treba da zaboravimo jeste predivan miris koji poseduje, što joj donosi još jedan plus kada je upotreba na venčanju u pitanju.

Tokom Srednjeg veka ruzmarin se smatrao cvetom ljubavi, vernosti i sećanja. Verovalo se da će ova jedinstvena biljka doneti sreću mladencima i pomoći održanju zaveta koji su izgovoreni na njihovom venčanju. Mlada je venac od ruzmarina u to vreme često umesto vela nosila na glavi, a od ruzmarina se čak spravljalo i vino, uz koje se držala zdravica mladencima na venčanju. Čak ga i čuveni Šekspir spominje u svom delu . Citat iz Hamleta, Ofelija :”Tu je ruzmarin: moli za ljubav, pamti…”

Idealan ukrasni detalj

Osim na reveru, ruzmarin može biti prisutan i u još nekim lepim izdanjima na venčanju. Ako na primer mladenci preferiraju rustičnu tematiku i teže ka prirodi, isti svoje mesto može pronaći i kao detalj na mladenačkoj torti. Osim toga gostima će se sigurno svideti dekoracija u vidu malih saksija sa ruzmarinum na svakom stolu, koje će po želji nakon venčanja moći da ponesu sa sobom i na taj način imaju divnu uspomenu na dato venčanje.

Ruzmarin je biljka koja nam može dati inspiraciju i kada je mladina venčanica u pitanju ali i bidermajer koji će ista nositi na venčanju. Mogućnosti su gotovo neiscrpne. Dovoljno je malo mašte i smelosti da bi dobrom starom ruzmarinu pronašli mesto i na najmodernijem venčanju. Isti će vam svakako biti zahvalan i nagraditi vaš brak srećom i ljubavlju. 

Možda ste zainteresovani za …